Het ontstaan van Roombeek
De wijk Roombeek dankt haar naam aan de gelijknamige beek.
De wijk was tot de jaren 70 van de vorige eeuw, het hart van de Enschedese textielindustrie. Naast fabrieken ontstond er ook een woonwijk, voor de werkers in de textielindustrie. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw kon, met name katoen, goedkoper elders op de wereld worden verwerkt en de fabrieken in Enschede moesten hun deuren sluiten.
Veel fabrieken van toen zijn gesloopt, andere fabrieken kregen een nieuwe bestemming. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de wijk opgenomen in het Monumenten Inventarisatie Project voor jongere bouwkunst en stedenbouw 1850-1940.
De leegstaande fabriekshallen van de Bamshoeve werden door kunstenaars gebruikt als ateliers. Verder waren er vele kleine ondernemingen die zich in de voormalige fabrieken vestigden. Sporen van dat rijke textielverleden zijn op de dag van vandaag nog terug te vinden in de wijk.
Het verhaal van de vuurwerkramp
Op zaterdag 13 mei 2000 veranderde het leven van vele inwoners van Enschede en hun familie en vrienden, voorgoed.
In de Tollensstraat, in wat nu de wijk Roombeek is, stond toen een vuurwerkfabriek, S.E. Fireworks. Op die zaterdag brak er brand uit op het opslagterrein van de vuurwerkfabriek. Het vuur sloeg over naar de vuurwerkopslag en leidde tot explosies die een wijk volledig van de kaart veegde en in de wijde omtrek voor schade zorgde. De grootste ontploffing was tot 60 kilometer ver te horen.
Het kostte aan 23 mensen het leven, waaronder vier brandweermannen. Meer dan 950 mensen raakten gewond en 1250 mensen raakten dakloos.
De precieze toedracht is, tot op de dag van vandaag, niet bekend en blijft een bron van speculatie.
Het verhaal van het Huis van Verhalen
De bolderkar
Een wijk was verwoest, mensen waren ontredderd en verloren niet alleen naasten, vrienden of bekenden, maar velen ook hun huis. Een totaal van 650 huizen waren direct getroffen door de ramp, naast bedrijven en verenigingen.
In de eerste, chaotische, uren werden mensen opgevangen in de Diekmanhal. Later ook op de vliegbasis Twente, in verzorgingstehuizen etc. Gelukkige konden veel gezinnen al snel een (tijdelijke) herhuisvesting worden aangeboden. Mensen die de ramp direct en indirect hebben meegemaakt, zaten en zitten vol van verhalen.
Verhalen die zo belangrijk zijn in het verwerkingsproces. Verhalen die verteld moeten worden en nooit vergeten.
De gezamenlijke kerken richtten het “Pastoraat na Ramp” op om de getroffenen een plek te bieden waar mensen hun verhaal konden vertellen. Een luisterend oor, een kopje koffie en vooral tijd en begrip om het verhaal te horen en misschien praktisch advies. Na vijf jaar hield de ondersteuning op voor deze unieke opvang en is het Pastoraat na Ramp het Huis van Verhalen geworden. Men begon met een bolderkar met een paar klapstoelen en een thermos koffie/thee door de wijk te trekken en op willekeurige plekken neer te zetten. Mensen hadden een plek waar ze hun verhaal konden vertellen, keer op keer als dat nodig mocht blijken. Er was altijd iemand met een luisterend oor.
Een eigen plek
Aanvankelijk met betaalde krachten, tegenwoordig vormen vrijwillige ambassadeurs, gastvrouwen en administratieve krachten de kern van het Huis van Verhalen. Sinds 2007 is het Huis van Verhalen in een prachtige locatie gevestigd, als onderdeel van de wijkvoorziening Prismare.
Het Huis van Verhalen is uitgegroeid van alleen een plek waar mensen hun verhaal kunnen vertellen tot Huiskamer van de Buurt. Op maandagavonden wordt er ook een, druk bezochte, buurtmaaltijd georganiseerd en daarnaast zijn er allerlei activiteiten.
Maar de verhalen van mensen zullen altijd de belangrijkste plek blijven innemen.
Het verhaal van de wederopbouw
Uit de as van deze rampzalige verwoesting, herrees een nieuwe wijk, waarbij verleden en toekomst elkaar ontmoeten.
Bewoners die wilden terugkeren naar de wijk werden betrokken bij de nieuwbouw en een wijk met bijzondere, moderne architectuur en historische gebouwen uit het textielverleden groeien, tot op de dag van vandaag in harmonieus samenspel.
Zo is er op het voormalige terrein van de Grolsch fabrieken een woon-/werk-/winkel complex gerealiseerd dat bekend is onder de naam “Op de Brouwerij”
Ontdek samen met een van onze toegewijde ambassadeurs het verhaal van Roombeek door middel van een rondleiding die naar uw wensen kan worden aangepast.
De app Vuurwerkramp verhalen
Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de herdenkingen van de Vuurwerkramp werd er besloten om een app te laten maken waarmee geïnteresseerden in de Vuurwerkramp een route door de wijk Roombeek kunnen lopen. De route is uitgezet met GPS-markers op bijzondere plekken in de wijk.
Meer informatie over de app en de downloadmogelijkheden kunt u vinden op de website Vuurwerkramp Verhalen
Meer informatie over de mogelijkheden voor een rondleiding door onze ervaren ambassadeurs vindt u hier